tisdag 12 april 2011

Äppelbulgur

Det här är ett jättesmarrigt mellanmål som man blir skönt mätt och glad i magen av.
Jag bjussar på det därför att jag tycker det är ett väldigt bra alternativ till kanelbullar eller risifrutti som båda är vanliga mellanmål - med massor av socker.

Bulgur, som kanske är ett nytt livsmedel för några, kommer från vetekärnan och är ett roligt allternativ till t.ex. ris - jättebra att göra mellis på!

Kanel är en sådandär wonder-krydda som har en lugnande effekt på flera sätt. Dels hjälper den till att hålla blodsockret på en jämn nivå (vilket gör det lättare att koncentrera sig med läxorna), men den har även en lugnande effekt på tarmarna. Så är man lite orolig i magen kan man prova att strö lite kanel på yoghurten, gröten eller vad man nu äter.

Hasselnötter. Är man allergisk ska man givetvis göra sin äppelbulgur utan nötter, men för oss som tål och gillar är nötter bra då de innehåller protein, bra fetter, vitaminer och mineraler - alltså sådant som kroppen och framför allt vårt immunförsvar behöver för att kunna figthas mot förkylningar.

Och så äpple: "Ett äpple om dan håller doktorn från stan" sa man förr. Äpple innehåller massor av vitaminer, flavonoider och andra näringsämnen som är kroppen mår jättebra av att få i sig.


Russin är sprängfyllda med kostfiber som håller igång tarmen, och socker som är bättre än sockret i godis

Så här gör du en stor portion äppelbulgur:Häll 1 dl vatten i en kastrull och dofta över rejält med kanel. Häll i bulgur, sänk värmen och låt det småputtra 10 minuter. Stäng av spisen, dra kastrullen från plattan och låt bulgurn svälla under lock ca 5 minuter.Hacka under tiden ett äpple i småbitar. Rosta 10 hasselnötter (eller någon annan nöt/mandel du gillar och har hemma). Det gör du genom att hätta upp en stekpanna, hälla i nötterna och rysta lite så att de blir jämnbruna. Det tar 1-2 minuter. HA UPPSIKT!! Lägg hasselnötterna att svalna. Lägg dem sedan i din hand och gnugga bort skalet som nu lätt åker bort. Hacka dem grovt. -Blanda alltsamman i en skål och låt dig väl smaka. Du kan också hälla din äppelbulgur i en liten plastlåda och ta med dig ut till skateparken - dina polare kommer helt klart bli imponerade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar